Bursa

ADD Bursa Şubesi ve Osmangazi Belediyesi'nden "Atatürk, Kültürel Miras ve Bursa" paneli

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Osmangazi Belediyesi ortaklığında "Atatürk, Kültürel Miras ve Bursa" konulu konferans düzenlendi.

HABER: MAHMUT VURAL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Osmangazi Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Atatürk, Kültürel Miras ve Bursa" konulu konferans, Ördekli Kültür Merkezi’nde yapıldı. Etkinlikte kültürel mirasın önemi, kent kimliği ve afet sonrası koruma politikaları ele alındı.

Konferansa Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Mimar ve Küratör Berna Karadoğan, ADD Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan katıldı.

“İŞ DÜNYASININ, SİYASETÇİLERİN VE YEREL YÖNETİCİLERİN BURSA’YA BORCU VAR”

Açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bursa’nın sahip olduğu kültürel ve doğal zenginliklerin geçmişte yeterince korunamadığını ifade ederek, “Bu kent hepimizin. İş dünyasının, siyasetçilerin ve yerel yöneticilerin Bursa’ya borcu var. El birliğiyle daha yaşanabilir, sağlıklı ve mutlu bir şehir inşa etmek zorundayız” dedi.

“DEPREM SONRASI YALNIZCA TESCİLLİ BİNALARIN KORUNMASI YETERLİ DEĞİL”

Konferansta konuşan Berna Karadoğan ise Antakya depremi üzerinden kültürel mirasın afetlerle ilişkisini değerlendirdi. Kent arkeolojisinin yeterince tanınmadığını vurgulayan Karadoğan, "Deprem sonrası yalnızca tescilli binaların korunması yeterli değil. Kent hafızasını yaşatmak için geleneksel dokuyu, sivil mimariyi ve sokak siluetini belgeleyerek geleceğe taşımamız gerekiyor," ifadelerini kullandı.

“KİMİ RESTORASYONLAR YALNIZCA MAKYAJDAN İBARET”

Karadoğan, Diyarbakır Sur örneğini vererek, restorasyon süreçlerinde yapılan hatalara dikkat çekti. Ardından Karadoğan, “Kimi restorasyonlar yalnızca makyajdan ibaret. Gerçek koruma, yapının özgünlüğünü koruyarak yapılmalı” dedi.