Yenilebilen yabani bir ot olan çiriş otu, zambakgiller familyasına ait yaprakları pırasayı andıran ve 3 cm eninde olan çok yıllık otsu bir bitkidir.
Çiriş otu farklı bölgelerde dağ pırasası, güllük, kirkiş otu, sarı zambak, yeling otu veya yabani pırasa gibi isimlerle de anılır. Çiriş otu bezelyeye benzeyen yeşil meyvelere sahiptir. Bu bitki neredeyse tüm yıl boyunca yeşil kalır.
Ayrıca çiriş otu C ve B3 vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, potasyum ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?
Çiriş otu besin olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan bitkiler arasında yer alır.
Çiriş otunun faydalarının bazıları şunlardır:
*Hemoroid (basur),
*Romatizma,
*Egzama,
*Sivilce ve çıban,
*Saçkıran,
*Sarılık,
*Karaciğer bozuklukları,
*Mide tahrişi,
*Kemik kırıklıkları ve apse tedavisinde kullanılmaktadır.
Ayrıca çiriş otu uyuz ve frengi tedavisinde de yıllardan beri kullanılmaktadır.
Çiriş otu nasıl pişirilir?
Temizlenen çiriş otunu bir tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin. Çiriş otu tamamen pişince, suyunu süzün. Haşlanmış çiriş otunu üzerine yoğurt veya yumurta ekleyerek yiyebilirsiniz.
Çiriş otu sıvı olarak nasıl hazırlanır ve tüketilir?
Çiriş otunun yapraklarının ezilmesiyle elde edilen suyun faydaları arasında mantar ve egzama gibi hastalıklara iyi gelmesi yer alır. Köklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su, şeker hastalığının ve saçkıranın tedavisine destek olabilir. Bunlara ek olarak idrar söktürücü özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle de tercih edilir.
Çiriş otu suyu olarak ele alınabilecek formlardan biri de çiriş otu çayıdır. Kurutulmuş çiriş otunun kaynar suya eklenerek demlenmesiyle elde edilen ve daha sonra süzülerek tüketilen bu çay sindirim sorunlarının tedavisinde etkilidir. Çiriş otu çayı stresi azaltabilir ve cildin nem kazanmasını sağlayabilir. Aynı zamanda demlenip soğutulmuş çay saç sağlığı için de kullanılabilir.