Bursa Veteriner Hekimler Odası Melike Baysal'ın açıklaması şöyle;
2024 yılı Ağustos ayında kabul edilen ve aslında hayvan haklarını korumaktan ziyade sokak köpeklerinin popülasyonunun azaltılması için öldürülmelerinin yolunu açan bir kanun olan 7527 sayılı kanun Anayasa Mahkemesi’nde 7 Mayıs 2025 yani yarın usulden görüşülecek.
Yasanın bu haliyle çıkmasının yaratacağı sorunları defalarca dile getirmiştik, bugün söylediklerimizin gerçekleşmesinin, kaybedilen zamanın, oluşan ekonomik yükün, artan sorunun, hayvan hakları konusunda az da olsa alınan yolun tamamen gerisinde kalmanın ve hepsinden önemlisi yaşamını canice öldürülerek yitiren köpeklerin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Bu bir hayvan sevme sevmeme meselesi değildir.
Akıldan, bilimden, sahanın gerçeklerinden uzak bir sürece itirazdır.
2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı kanuna muhalefet eden belediye başkanları, denetlemeyen merkezi hükümet nedeniyle sorun büyüse de, görevini yerine getiren az sayıdaki belediye sayesinde her şeye rağmen bir şekilde ilerleme kaydediliyor, kentlerde popülasyon azalıyordu. Kırsalda yapılacak çalışmalarla popülasyonu daha da azaltmak mümkündü.
Ancak, gerçekliği sorgulanacak, hatta bazıları tamamen gerçekdışı olan ve muğlak ifadeler içeren gerekçelerle hazırlanmış bir kanun nedeniyle bugün şehirlerde bile sorun arttı, İl Hayvan Koruma Kurulları’nda Doğa Koruma ve Milli Parklar’dan alınan sayılarda bu açıkça görünmektedir.
Herhangi bir nedenle sorun yaşayan belediyelerde aynı zamanda veteriner hekim kıyımı da yaşanmakta, veteriner hekimler görevden alınmakta ve güya bir günah keçisi bulunarak soruna müdahale edilmiş gibi gösterilmektedir. Meslektaşlarımızın üstündeki baskı iyice artmış, mesleki sorumlulukları nedeniyle artan vicdan yükü yanında siyasi ve hukuki baskılarla da çalışamaz duruma gelmişlerdir ve bu durum kesinlikle sürdürülebilir değildir.
2024 yılından bu yana bakımevi sayısı artmamış ancak köpek popülasyonu artmıştır.
İşe yaramayan bu yasa iptal edilmeli, 5199 sayılı yasanın ilk haline geri dönülmeli ve etkin kısırlaştırma uygulanmaya başlamalıdır.
Anayasa Mahkemesi üyelerine çağrımızdır;
Bu yasanın iptali yaşamdan yana karar almanın yanı sıra gerçek çözümden yana karar almaktır, sürdürülebilir olmayan bu süreç sonunda tüm köpeklerin toplanması ve öldürülmesi istenecektir.
Ve bu ölüm veteriner hekimler eliyle gerçekleştirilmeye zorlanacak, adına da ötanazi denerek gerçekler çarpıtılacak, hem bir canlı türü hem de bir meslek grubu Türkiye Cumhuriyeti’nin bir yasası nedeniyle geri dönüşümsüz zararlar görecektir.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin gerçeklerden, akıldan, bilimden, gerçek çözümden ve yaşamdan yana karar alacağına inanmak istiyoruz.