Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” listesinde bu kez baharatlar, çeşni vericiler ve soslar öne çıktı.
Gaziantep, Ankara ve Kilis’ten listeye giren sumak, sumak yaprağı, isot ve kırmızı toz biberde, gıdalarda kullanımı yasak olan boya maddeleri tespit edildi. Ayrıca pul biberde, domates izlenimi vermek amacıyla nişasta kullanıldığı belirlendi.
Hile Yelpazesi Genişledi
“Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesinde ise şekerli ürünlerden süt ve süt ürünlerine, et ve et ürünlerinden baharatlara ve arıcılık ürünlerine kadar pek çok alanda ihlaller yer aldı.
Denetimlerde;
-
Pekmeze şeker,
-
Manda kaymağına inek sütü,
-
Tereyağına süt yağı dışında yağ,
-
Yoğurda nişasta katıldığı ortaya çıktı.
Et Ürünlerinde Büyük İhlaller
Et ürünlerinde de ciddi usulsüzlükler tespit edildi.
-
Piliç etinden yapılan köfte ve sucuğa kanatlı eti,
-
Dana köfteye kanatlı eti,
-
Çiğ kıymalı lahmacun harcına kanatlı eti ve sakatat (kalp),
-
Etli ekmek iç harcına kanatlı eti ve sakatat (taşlık) eklendiği belirlendi.
Ayrıca süzme çiçek balında da taklit veya tağşiş yapıldığı saptandı.
TAKLİT VEYA TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR LİSTESİNİ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ