Genel

Kayıhan Pala’dan rektöre engel tepkisi

Kayıhan Pala, "Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün öğrencilerle yaptığı toplantıda, engelli bir öğrencinin fakültesinde engelli tuvaleti olmadığını söylemesi üzerine “Bağış bulursan yaparız” yanıtını vermesi, üniversitelerdeki kamusal sorumluluk ve akademik etiğin sorgulanmasına neden oldu" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk'ün ifadelerine ilişkin açıklaması şöyle;

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, kamuya ait bütün binalarda ve yükseköğretim kurumlarında tam erişilebilirliği zorunlu kılar. Bu hukuki yükümlülük, bağış veya “öğrenci inisiyatifi” şartına bağlanamaz. Kaldı ki YÖK, 2018’den bu yana “Engelsiz Üniversite Ödülleri” programıyla, erişilebilirlik standartlarını yerine getiren üniversiteleri Turuncu Bayrak’la taltif etmektedir . Kocaeli Üniversitesi yönetimi, kendi bağlı bulunduğu idarenin konuyla ilgili uygulama ve projelerinden bile habersiz durumdadır.

Üstelik Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi’nin yaptığı bir araştırma ülkemizdeki üniversite binalarının %56’sında hâlen rampa, asansör veya engelli tuvaleti bulunmadığını ortaya koyuyor. Kocaeli Üniversitesi’nin kendi “erişilebilir kampüs” iddiasını ise bizzat öğrenciler çürütmektedir.

Atanmış Rektör’e sesleniyorum: Öğrenciden kaynak veya çözüm sunmasını istemek yerine göreviniz olanı yapın! İdarenin önceliği, engelli bireylerin temel insan haklarını tartışmaya açmak değil, bu hakları koşulsuz sağlamak olmalıdır.

Engelli öğrenciyi hakkı olanı talep ettiği için rencide etmek, akademik hiyerarşiyi etik dışı bir baskı aracı olarak kullanmaktır. Rektörler, yönettikleri üniversitelerin ve öğrencilerin sorunlarını çözmekle yükümlüdür.

Bu vesileyle YÖK’ü yaşanan bu olay hakkında inisiyatif almaya çağırıyorum:

1. Kocaeli Üniversitesi yönetimi hakkında etkili bir idari soruşturma başlatılmalı; rektörün öğrenciye karşı takındığı tavır,yükseköğretim etik ilkeleri bakımından değerlendirilmelidir.

2. Üniversitenin tüm fakültelerinde engelli erişim standartlarının, özellikle rampalar, asansörler ve engelli tuvaletlerinin acilen denetlenmesi sağlanmalıdır.

3. Erişilebilirlik Uyum Takvimi yayımlayarak, eksiklerin giderilmesi için somut tarih ve bütçe planı istenmeli; uyumsuz kurumlara idari yaptırım mekanizması işletilmelidir.

Unutmayalım ki yükseköğretim, ayrıcalık değil bir haktır. Bu hak, fizikî engellerle bölünemez, mali bahanelerle pazarlık konusu yapılamaz. Engelli öğrencilerimizin kampüslerde özgürce dolaşamadığı, tuvalete dahi erişemediği bir ortam ne bilimsel çalışmaya uygundur, ne de insanîdir. Rektör Cantürk’ün talihsiz ve sorumluluktan kaçan tutumunu kınıyorum; YÖK’ü ve ilgili tüm kurumları göreve davet ediyorum. Engelleri kaldırmak, öğrencilerin değil, yönetenlerin görevidir.