Ekonomi

Yılbaşı sofrası cep yakıyor: Maliyeti 5 yılda maliyet 14 kat arttı!

Yılbaşı sofralarının maliyeti son beş yılda katlanarak arttı. 2020’de 346 TL’ye kurulan sofra, 2025’te 4 bin 789 TL’ye yükselirken, asgari ücretlinin sofrası her yıl biraz daha küçüldü.

Gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş, yılbaşı sofralarının maliyetini son yıllarda ciddi biçimde artırdı. Geriye dönük hesaplamalar, sofralardaki çeşitliliğin azalırken harcamaların katlandığını ortaya koyuyor.

Ekonomim'den Şeyda Uyanık'ın haberine göre, son beş yılda yılbaşı yemeği, içecek ve çerezden oluşan bir sofra maliyeti geçen yıla göre yüzde 28, 2020’ye kıyasla ise yüzde 1.283 arttı. 2020 yılında 346,4 TL’ye kurulabilen yılbaşı sofrası, 2025’te 4 bin 789 TL’ye yükseldi. Yeni yıla girerken umutlar tazelenirken, bütçeler ise her zamankinden daha fazla zorlanıyor.

Hindi fiyatları uçtu

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi menülerinde de dikkat çekici artışlar yaşandı. Zincir marketlerde 8-10 kişilik hazır pişmiş hindi menüsünün fiyatı 2020’de 319 TL iken, 2026’ya girerken 4 bin 590 TL’ye çıktı. Aynı dönemde piliç menü fiyatı ise 119 TL’den 1.590 TL’ye yükseldi.

Asgari ücretli açısından tablo daha da çarpıcı. 2020 yılında asgari ücretle 7 yılbaşı sofrası kurulabilirken, bu sayı 2025’te 4,8’e geriledi. Çerez ve içecek fiyatları da benzer bir seyir izledi. 2020’de 27,4 TL olan yarım kilo karışık çerez ve 2,5 litrelik kola, 2025’te 199 TL’ye çıktı.