HABER: ELİF BAYRIK

Başkan Bozbey, Bursa’nın ulaşımını dönüştürecek projeler kapsamında yapılacakları açıklayarak şu ifadeleri kullandı;

Önümüzdeki süreçte raylı sistemden hızlı otobüs sistemine, yeni köprülerden kavşaklara kadar çok sayıda projemizi başlatıyoruz.

UTİYAP-İMSİAD Güç Birliği
UTİYAP-İMSİAD Güç Birliği
İçeriği Görüntüle

ÇALI – DEMİRTAŞ RAYLI SİSTEM HATTI

Çalı-Demirtaş Raylı Sistem Hattı, tümüyle yer altından, 21.9 km uzunlukta ve 16 istasyondan oluşacaktır. Güzergah boyunca ikamet eden 705.000 kişinin, Bursaray’a, FSM ve Esentepe istasyonlarına doğrudan erişmesini sağlayacaktır.

3 etapta yapılması planlanan hattın;

1. Etap Küçük Sanayi-Yunuseli arası: 9 istasyon, 10 km,

2. Etap Yunuseli-Demirtaş: 4 istasyon, 6.9 km,

3. Etap Çalı-Küçük Sanayi: 3 İstasyon, 4.9 km’dir.



T5 TRAMVAY HATTI

Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşması planlanan bu hat,Paşaçiftliği ve Mimar Sinan–BTÜ istasyonlarında Bursaray’a entegre olacak.
Bu sayede, Ankara Yolu ile 11 Eylül Bulvarı arasında yaşayan yaklaşık 420 bin hemşehrimiz, raylı sistem konforuyla ulaşım imkânına kavuşacak. Fizibilite çalışmalarına, Bursa Ulaşım Ana Planı ile koordineli biçimde, 2025 yılı sonunda başlanacak.



T1, T2 TRAMVAY HATLARI – BURSARAY ENTEGRASYONU

T1 ve T2 tramvay hatlarını, Osmangazi İstasyonu üzerinden Bursaray’a entegre ediyoruz. Bu sayede vatandaşlarımız; Bursa Otobüs Terminali, Kestel, Uludağ Üniversitesi ve tarihi kent merkezi arasında raylı sistemle çok daha kolay ve hızlı ulaşım sağlayabilecek. Uygulama projesine ve imalatlara 2025 yılının ikinci yarısında başlanacak.



BURSARAY ÜNİVERSİTE – GÖRÜKLE ENTEGRASYONU

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak 5,4 kilometrelik yeni hat ve 3 istasyon ilavesiyle, Bursaray hattı Görükle merkezini de kapsayacak şekilde genişleyecek.

Başkan Bozbey, Geçit-Bademli Nilüfer Çayı köprüsü projesinde 5 şeritli yeni köprünün ve yaklaşık 700 metrelik bağlantı yolunun yapımı için ihale hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek, “Bu köprüyle birlikte, bölgede yıllardır yaşanan dar boğaz ortadan kalkacak.

Ayrıca Bademli – Hasköy Ayrımı Kavşağı’ndaki trafik sıkışıklığı da 2025-2026 eğitim öğretim dönemi başlamadan önce çözüme kavuşturulacak” dedi.

BURSA-MUDANYA YOLUNUN RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR

Başkan Bozbey, Bursa – Mudanya Yolu’nda son dönemde ortaya çıkan bozulmalarla ilgili detaylı analiz çalışmalarını başlattıklarını söyleyerek, “Bu kapsamda, Mudanya istikametinde bir şerit geçici olarak trafiğe kapatılacak.
Zemin etütleri yapılırken aynı anda sürekli ölçüm ekipmanları da monte edilecek ve yolun durumu artık anlık olarak izlenecek.
Tespit edilen sorunlu bölgelerde ise iyileştirme çalışmalarına hızla başlanacak” ifadelerini kullandı.

“HIZLI OTOBÜS SİSTEMİNİ BAŞLATIYORUZ”

Başkan Bozbey’ “Emek İstasyonu ile Mudanya BUDO İskelesi arasındaki 16,5 kilometrelik güzergahta, özellikle yaz aylarında artan yolcu talebine hızlı çözüm üretiyoruz.Bu hatta, metrobüs öncüsü hızlı otobüs sistemini başlatıyoruz.

Ayrıca Mudanya merkezde uygulayacağımız yeni trafik düzeniyle, hem trafik akışını rahatlatıyor, hem de BUDO İskelesi’ne erişimiçok daha kolay hale getiriyoruz” dedi.

Bozbey’in ulaşım çalışmaları hakkında yaptığı konuşmasının devamı şu şekilde;

İstanbul Caddesi’nde, As Merkez ile Avrupa Konseyi Bulvarı arasında kalan yol aksının asfaltını yeniliyoruz. Ayrıca Avrupa Konseyi Bulvarı kesişimindeyapılacak yol genişletme çalışmalarıyla birlikte,toplu taşıma durakları da iyileştirilecek.

Bu sayede toplu taşıma araçlarının trafik akışını olumsuz etkilemesinin önüne geçilecek ve günlük ortalama 4.000 vatandaşımızın ulaşım konforu artacak. Tüm bu çalışmalar 2025 yılı içinde tamamlanacak. Otosansit–Karapınar arasındaki 1 kilometrelik bölümünü açıyoruz. Bu sayede 2025 yaz döneminde, Değirmenönüile Karapınar arasında yeni bir ulaşım bağlantısı sağlanmış olacak.

Bu etapta kazı, dolgu ve altyapı çalışmaları tamamlandı, sıcak asfalt ve bordür-tretuvar hazırlıkları ise devam ediyor.

AĞUSTOS AYINDA TAMAMLANACAK

Nilüfer Minareliçavuş Mahallesi Cezaevi bölgesinde yaşanan trafik sıkışıklığını yeni bir kavşak düzenlemesiyle çözüme kavuşturuyoruz.
Projenin, 2025 yılı Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor. Akpınar – Filament Kavşağı’nda yıllardır yaşanan geçiş önceliği sorununu çözüyoruz.
Mudanya Yolu ile Sanayi Caddesi güzergahında yer alan bu önemli noktada, trafik akışını rahatlatacak düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Çalışmaları Haziran ayı sonunda tamamlıyoruz.



O KAVŞAKTAKİ TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Yeniceabat Mahallesi’nde, BTSO Eğitim Kampüsü çevresindeki kavşakta yaşanan trafik sorununu çözüyoruz.
Hazırlanan yeni proje ile birlikte, bölgede trafik akışı rahatlayacak, yaşanan karmaşa ortadan kalkacak. İmalatların, 2025-2026 eğitim öğretim dönemi başlamadan tamamlanması hedefleniyor.

Soğanlı Mahallesi Sıcaksu TOKİ Kentsel Dönüşüm bölgesinde, Nilüfer Caddesi ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi ile birlikte yeni imar yollarının yapımını sürdürüyoruz.
Çalışmaların, Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN KAPSAYICI ULAŞIM HAMLESİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ulaşım alanında kentin geleceğini şekillendirecek önemli bir adımı kamuoyuyla paylaştı. 2010 yılında 7 ilçeyi kapsayacak şekilde hazırlanan ve 2018’de güncellenen Bursa Ulaşım Ana Planı (BUAP), ilk kez tüm ilçeleri içine alacak şekilde yeniden hazırlanıyor.

Yeni ulaşım ana planı hazırlıklarına Eylül ayında başlanacağını belirten Başkan Bozbey, “Bu süreçte 30 binden fazla hanede anket çalışması yapacağız. Ayrıca ilk kez BUAP’a entegre bir Lojistik Ana Planı’nı da Bursa’mıza kazandırıyoruz. Ulaşımda bilimsel temelli, sürdürülebilir ve entegre bir yapıyı hedefliyoruz” dedi.

Dirençli ulaşım altyapısı hedefiyle 455 köprünün tamamı tek tek inceleniyor. 2025 yılı sonuna kadar tüm köprülerin muayene sürecinin tamamlanacağını belirten Başkan Bozbey, “Bu yapıları daha güvenli hale getirmek için gerekli iyileştirme çalışmalarına hızla başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Acemler ve Ataevler kavşaklarının tamamlandığını hatırlatan Bozbey, yeni projelerin de hız kesmeden devam edeceğini söyledi. “Orhaneli Kavşağı sadece Büyükşehir’in değil, tüm Bursalıların ortak sorumluluğudur” diyen Bozbey, gerçek çözümün Ata Bulvarı, Hamitler İmar Yolu ve Mudanya Yolu güzergâhlarının kesintisiz hale getirilmesiyle mümkün olacağını vurguladı.

KATLI KAVŞAKLAR İÇİN UYGULAMA PROJELERİ BAŞLADI

Ata Bulvarı üzerindeki Küçük Sanayi–Hafize Hatun, Durmazlar ve Sarı Cadde (Gümrük) kavşaklarında katlı kavşak projeleri başlatıldı. Durmazlar Kavşağı’nın projeleri tamamlandı, sırada diğer iki nokta var.

FSM BULVARI BAŞTAN SONA YENİLENİYOR

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nın tamamen yenilenerek kentin ana ulaşım omurgalarından biri haline getirileceğini belirten Bozbey, “Bu bulvar sadece bir yol değil, Bursa’nın geleceğe açılan ana arterlerinden biri olacak” dedi.

Kuzey Çevre Yolu için iki alternatif güzergâh üzerinde çalıştıklarını belirten Başkan Bozbey, bu konuda da ortak akılla karar verileceğini söyledi. Orhaneli ve Keles yönünden gelen ağır tonajlı araçların, Hasanağa Bağlantı Yolu üzerinden doğrudan otoyola bağlanması için Belediyenin Karayolları Genel Müdürlüğü ile ortak planlama yürüttüğünü açıklayan Bozbey, Lefkoşe Caddesi ve kent merkezi trafiğini bu sayede rahatlatacaklarını ifade etti.

“ULAŞIMI VERİYE VE ORTAK AKILA GÖRE PLANLIYORUZ”

Mustafa Bozbey, “Ulaşımı sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek planlıyoruz. Her adımı veriye, ortak akla ve kentimizin ihtiyacına göre atıyoruz. Bilimsel temele dayanmayan hiçbir uygulama, kalıcı çözüm olamaz. Bursa için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi.