Hindistan'da küçük bakkallardan e-ticaret devlerine kadar irili ufaklı birçok işletme Türkiye menşeli ürünlerini boykot ediyor.

Boykot listesinde Türk kahvesinden çikolatalara, kozmetikten kıyafete kadar birçok ürün bulunuyor.

Hindistan kamuoyunda karşılık bulan boykot çağrılarının sebebiyse, ülkenin geçen haftalarda Pakistan'la yaşadığı çatışmalar sırasında Türkiye'nin İslamabad'a destek vermesi.

Pazartesi günü Tüm Hindistan Tüketici Ürünleri Dağıtıcıları Federasyonu (AICPDF) Türkiye menşeli tüm ürünlere 'süresiz ve tam boykot' uygulanacağını açıkladı.

13 milyondan fazla küçük işletmeye tedarik sağlayan AICPDF'in kararının çikolata, gofret, reçel ve bisküvit gibi ürünlerin yanı sıra kozmetik ürünlerini de etkileyeceği belirtiliyor.

Reuters'a konuşan üç kaynak, Hint moda siteleri Flipkart ve Reliance'ın da boykot kararına destek verdiğini Türk markalara ait ürünlerin satıştan kaldırıldığını belirtti.

Flipkart'ın sahibi olduğu e-ticaret sitesi Myntra kararın 'ulusal çıkarlar' gerekçesiyle alındığını belirtirken, Reliance'a ait AJIO da Türk markalarının ürünlerini 'ulusal hassasiyetler' nedeniyle liste dışı bıraktıklarını ifade etti.

Flipkart geçen hafta da Türkiye'ye yönelik uçak, otel ve tatil paketi rezervasyonlarını askıya aldığını duyurmuş, gerekçe olarak 'ulusal çıkarlar ve egemenlik' gösterilmişti.

Boykotun maliyeti ne olacak?

Yeni Delhi hükümetinden resmi bir boykot çağrısıysa yapılmadı.

Hindistan'ın Türkiye'den yaptığı yıllık 2,7 milyar dolarlık ithalatın önemli bir bölümünü katı mineral yakıtlar ve değerli metaller oluşturuyor.

Buna rağmen uygulanan tüketici boykotu belli ölçüde başarılı olabilir.

AICPDF'den yapılan açıklamada boykot kararı alınan ürünlerin toplam ticaret hacminin 234 milyon dolar olduğu ifade edildi. Türkiye'den geçen yıl ithal edilen giyim ürünlerinin değeriyse 81 milyon dolar seviyesinde.

Hindistan'ın en çok elma yetiştirilen bölgesi Himaçal Pradeş'in başbakanı Sukhvinder Singh Sukhu da boykot çağrılarına katılarak, Türkiye'den elma ithalatının yasaklanmasını talep edeceğini söyledi.

Türkiye geçen yıl Hindistan'a 60 milyon dolar değerinde elma ihraç etmişti.

Reuters'ın cuma günü servis ettiği haberdeyse, havayolu şirketi Air India'nın Hindistan hükümeti içinde lobi faaliyeti yürüttüğü ve rakibi IndiGo'nun Türk Hava Yolları ile olan leasing anlaşmasının iptal edilmesini istediği ileri sürülmüştü.

Türkiye ve Hindistan arasında ticaret ve turizm nasıl?

TÜİK verilerine göre iki ülke de birbirinin büyük ticaret ortakları arasında yer almıyor. Türkiye 2024'te ithalatının yalnızca %2'sini Hindistan'dan yaptı. İhracatınınsa %0.5'i bu ülkeye oldu.

BBC Türkçe'nin derlediği verilere göre Türkiye, Hindistan'a en çok makine satarken meyveler de ilk dörtte kendine yer buldu.

Türkiye turizmde de Hindistan'la önemli bir bağa sahip değil.

Türkiye'ye 2024'te giden yabancı turist sayısı 52 milyonu geçerken Hindistan'dan yalnızca 330 bin kişi Türkiye'yi tercih etti.

Suriye'ye tüm yaptırımlar kaldırıldı!
Suriye'ye tüm yaptırımlar kaldırıldı!
İçeriği Görüntüle

Başka bir deyişle, Türkiye'ye giden her 1.000 turistten yalnızca 5'i Hindistanlıydı.

Kaynak: Gazete Oksijen