1954 yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğan Peker, Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 30 yıl boyunca tekstil sektöründe çeşitli görevlerde bulundu. TÜBİTAK veri tabanına kayıtlı bir “Teknoloji Tabanlı Başlangıç Firmalarına Özel İş Geliştirme” mentörü ve C Grubu İş Güvenliği Uzmanı olan Peker, dört yıl Özbekistan’da çalışarak edindiği gözlemleri ve Anadolu’yla olan bağlarını kitaplaştırdı. Ayrıca, Tekstil Teknik Dergisi, Konfeksiyon Teknik, Kimya Dergisi ve İran’da yayınlanan Nassaji Emrouz dergilerinin yazı kurullarında yer aldı.
Peker’in “Kurtuluş Savaşı’nda Bursa’nın Millî Çeteleri ve Abdürrezzak Sözgeçiren” adlı eseri, Bursa’nın işgal öncesi ve işgal sürecindeki durumunu, İstanbul Hükümetlerinin Millî Mücadele’ye olan olumsuz katkılarını, Bursa’nın millî çetelerini, işgalcilerin tutumunu ve Bursa’nın kurtuluşunu detaylı bir şekilde inceliyor. Kitapta ayrıca, Abdürrezzak Sözgeçiren’in T.C. Erkan-ı Harbiye Umumiye Riyaseti Harp Tarihi Başkanlığı’na verdiği cevaplar ve Teleferik’te Yunan askerlerine yapılan baskını anlatan mektubu gibi önemli belgeler de yer alıyor.
Ekrem Hayri Peker, tarih araştırmalarının yanı sıra, “Teşkilat-ı Mahsusa”, “Yeşim Taşı – Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler”, “Kafkasya’dan Anadolu’ya – Zekeriya Efendi”, “Özbek Mektupları” gibi eserlerle de tanınıyor. Bursa’da ikamet eden Peker, Tekstil Araştırmaları Derneği başkanlığını yürütmekte olup, iyi derecede Özbekçe, orta derecede Rusça ve biraz İngilizce bilmektedir.
“Kurtuluş Savaşı’nda Bursa’nın Millî Çeteleri ve Abdürrezzak Sözgeçiren” adlı eser, Bursa’nın yakın tarihine ışık tutmak isteyen okuyucular için önemli bir kaynak niteliği taşıyor.