Akköprü, 1935 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 4. Büyük Kurultayı’nda dile getirilen “liberalizme karşı cephemizi daha da sıklaştırıyoruz” sözlerini hatırlatarak, o dönemde Türkiye’nin nüfusunun %77,6’sının köylerde yaşadığını ve köylerin sadece %22,5’inde okul bulunduğunu belirtti. Bu verilerin, eğitimdeki eşitsizliği ve Köy Enstitüleri’nin önemini ortaya koyduğunu ifade etti.
YKKED Bursa Şubesi, 19 Mayıs’ı sadece bir anma günü olarak değil, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliği ve aydınlanma mücadelesinin bir sembolü olarak gördüklerini belirtti. Bu kapsamda, Köy Enstitüleri’nin mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini ifade ettiler.
Bu projeler arasında, Bursa’da bir Köy Enstitüsü Müzesi kurulması da yer alıyor. LÖSEV ve Bursa Çocuk Bilim ve Doğa Köy Enstitüsü ile iş birliği içinde yürütülen bu proje, eğitim tarihine ışık tutmayı ve genç nesillere ilham vermeyi hedefliyor. Müze projesi henüz ön görüşme aşamasında olsa da, YKKED Bursa Şubesi, Köy Enstitüleri’nden kalma eğitim materyalleri ve eşyaları toplayarak bu projeye katkı sağlamayı planlıyor.
Akköprü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yenilgi yıllarının en iyi okul olduğu gerçeğini unutmadan, çelik iradesi zıkkımla yıkandığı halde dişini sıkan, büyük bedeller ödediği halde içinde tuttuğu umut kırıntılarını bir imece halayının ucunda bir araya getiren ve ülkenin dört bir yanına ulaştırmaya çabalayan dernek üyelerimiz, 19 Mayıs’ın özgürlükçü ruhuna tutunarak; şimdi ve her 19 Mayıs’ta, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Köy Enstitüleri’nin kurucularını hatırlayarak, geleceğe umutla bakmaktadır.”
YKKED Bursa Şubesi, 19 Mayıs’ın ruhunu yaşatmak ve Köy Enstitüleri’nin değerlerini gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.