Günlük hayatta pek çoğumuz ne yediğine dikkat etmiyor. Sadece karın tokluğu için önüne geleni yiyenler, işlenmiş, zararlı ve sağlıksız yiyecekleri tüketerek kendi yaşamını etkiliyor.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 2

Özellikle son yıllarda tüketilen gıdaların pek çoğu, kanserojen maddelere sahip. Bilim insanları ise yeni keşfiyle kansere neden olan ve sonsuz kimyasalları vücuttan atan bir gıdayı keşfetti.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 3

Daily Mail’in haberine göre ABD'de yapılan yeni bir araştırma lifli gıdaların, vücutta birikerek kansere yol açtığı bilinen "sonsuz kimyasalların" (PFAS) atılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 4

Yapılan araştırmalar ışığında Boston Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmayda, her öğünden önce beta-glukan lifi tüketen erkeklerin kanındaki PFAS seviyeleri dört hafta sonunda yüzde 8 oranında azaldığı görüldü.

Bursa Şehir Hastanesi’nden yanık vakalarına botokslu tedavi
Bursa Şehir Hastanesi’nden yanık vakalarına botokslu tedavi
İçeriği Görüntüle

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 5

Tıp dilinde Beta-glukan lifi; yulaf, mantar ve bazı tohumlarda doğal olarak bulunuyor.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 6

Araştırmada 72 erkek deneğe dört hafta boyunca günde üç kez, yemeklerden 10 dakika önce 1 gramlık beta-glukan takviyesi verildi. Kontrol grubundaki diğer katılımcılara ise pirinç bazlı bir takviyeler uygulandı.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 7

Yürütülen testte kan örneklerinde 17 farklı PFAS türü incelendi.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 8

Katılımcıların yüzde 70’inde 11 farklı PFAS tespit edilirken, beş PFAS türü tüm katılımcıların kanında bulundu. Beta-glukan alanlarda, en tehlikeli iki PFAS türü olan PFOA ve PFOS seviyelerinde anlamlı bir düşüş gözlemlendi.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 9

PFAS (per- ve polifloroalkil maddeler), doğada çözünmeyen ve zamanla plastik kaplar ile yapışmaz tava gibi mutfak gereçlerinden yiyeceklere geçen kimyasallar olarak biliniyor.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 10

Vücutta birikerek organ yetmezliği, kısırlık ve çeşitli kanser türlerine kadar yol açabiliyorlar. Yani potansiyel riskleri oldukça yüksek.

Bilim insanları keşfetti! Bu gıdaları tüketmek kansere neden olan kimyasalları vücuttan atıyor. - Sayfa 11

BAĞIRSAKTA SÜZGEÇ GÖREVİ GÖRÜYOR


Lif, normal şartlarda da çok sağlıklı bir madde. Vücudun gelişimi ve sindiriminde bile önemli rol oynayan bu gıda, sindirim sistemindeki safra asitlerinin kana karışmasını önleyen jel benzeri bir yapı oluşturuyor. Öyle ki bu yapının PFAS’ın bağırsaktan emilmesini engellediği de belirtiyor. Safra asitleriyle birlikte dışkı yoluyla atılan PFAS, böylece vücutta daha az birikmiş oluyor ve riski de azaltıyor. Ancak bilim insanları, her lif türünün bu etkiyi göstermediğini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Amerika ve Türkiye’de ne yazık ki çok fazla lif tüketilmiyor. Ancak haftada en az iki kere lifli gıdalar tüketmek, sağlıksız onlarca gıdaya kıyasla vücutta adeta bir kalkan oluşturacaktır.

Kaynak: Ekonomim.com